ΑΡΧΙΚΗ

 

ΣΥΛΒΙΑ ΠΕΤΣΟΥΡΑ

but1

but1

but3

Έκθεση ζωγραφικής Α.μεΑ. «Ηλίας Ραυτόπουλος»

Ο ζωγράφος Ηλίας Ραυτόπουλος πέρα από συντοπίτης, υπήρξε οικογενειακός και προσωπικός φίλος της Σύλβιας Πετσούρα. Μετά τον θάνατό του και τη προσέγγιση της αδελφής του καλλιτέχνη, Ευαγγελίας Ραυτοπούλου, διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διημερίδα ενημέρωσης (για μαθητές και ενήλικες) και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομαδικής έκθεσης παιδικής τέχνης Α.μεΑ. «Ηλίας Ραυτόπουλος» (ζωγράφος με το στόμα, 1958-2015) στα πλαίσια της οποίας υλοποίησε εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν πέρα από φορείς των Δήμων Αποκορώνου και Χανίων, μέλη της τοπικής κοινωνίας, μαθητές και γονείς των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών καθώς και όλων των σχολείων μη τυπικής εκπαίδευσης του νομού των Χανίων.


+ Φωτος
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΒΩΝ “Μανώλης Ραυτόπουλος” ανοίγοντας τις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015 παρουσιάζουν τη 1η Έκθεση Ζωγραφικής ΑμεΑ “Ηλίας Ραυτόπουλος” Ζωγράφος με το Στόμα (1958-2014) που θα πραγματοποιηθεί στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ του ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΥΒΩΝ στις 9 & 10 ΜΑΪΟΥ και ώρες 18:00-21:00.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ έως 22/5.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-2
Για επισκέψεις σχολείων στις εκθέσεις: 6944558168 (Σύλβια Πετσούρα) και 6983208200 (Βαγγελιώ Ραυτοπούλου) ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ:
Σάββατο 9/5/2015
18:00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ Ηλία Ραυτόπουλου (ισόγειο) και ομαδικής μαθητών ειδικών σχολείων (1ος όροφος)  
19:00-21:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Κυριακή 10/5/2015  
18:00-19:30 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  
20:00-21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ

Ο Ηλίας Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1958 στις Καλύβες Χανίων. Το βάπτισμά του στη ζωγραφική έγινε από τον πατέρα του Μανώλη Ραυτόπουλο, ζωγράφο αυτοδίδακτο με πλούσιο ζωγραφικό έργο, πρωτεργάτη και ενεργό μέλος στη πολιτιστική ζωή του τόπου. Το 1979 ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όμως το 1981 τις διακόπτει λόγω του ατυχήματος που τον αφήνει τετραπληγικό. Μετά από ένα διάστημα περισυλλογής και ανασυγκρότησης, επανέρχεται το 1985 με νέες πλέον τεχνικές μεθόδους έκφρασης, ζωγραφίζοντας με απαράμιλλη θέληση και πάθος χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του. Γίνεται μέλος του AMFPA(παγκόσμιος οργανισμός ζωγραφικής με το στόμα και το πόδι). Τα έργα του συνήθως απεικονίζουν τοπία, θρησκευτικά θέματα, σκηνές της καθημερινότητας ή της φαντασίας του, μα η ζωγραφική αναζήτηση στο ταξίδι της έμπνευσης του καλλιτέχνη είναι κυρίως η γυναίκα και ο ερωτισμός που πηγάζει από τη μορφή της. Έχει παρουσιάσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Άφησε ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με πληθώρα βραβεύσεων και επαίνων, εκατοντάδες ζωγραφικά έργα και σημαντικές συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε και δούλευε στη Στοκχόλμη επισκεπτόμενος συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ο Δήμος Αποκορώνου, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Καλυβών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών “Μανώλης Ραυτόπουλος” σε συνεργασία με την εικαστικό κ. Σύλβια Πετσούρα και την κ. Αναστασία Νικολουδάκη (ΕΒΠ), συμμετέχοντας στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου – Καλοκαίρι 2015, παρουσιάζουν την 1η Έκθεση Ζωγραφικής ΑμεΑ “Ηλίας Ραυτόπουλος” που θα πραγματοποιηθεί στις 9 & 10 του Μαΐου 2015 από τις 18:00 έως τις 21:00 στις Καλύβες, τόπο γέννησης, διαμονής (κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) και θανάτου του Ραυτόπουλου και θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη και το έργο του καλλιτέχνη.

Στα πλαίσια του τιμητικού αυτού διημέρου που θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό Δημαρχείο Καλυβών, θα παρουσιαστεί στο κοινό ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Ραυτόπουλου με επιλογή έργων του που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα και ομαδική έκθεση μαθητών των ειδικών σχολείων Χανίων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο εικαστικά εργαστήρια για τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων του νομού.

Στόχος της εκδήλωσης η ευαισθητοποίηση του κοινού, η γεφύρωση όλων των μορφών αναπηρίας και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν «δεσμά» παρά μόνο δυνατότητες παίρνοντας ως παράδειγμα τη πορεία και το έργο του Ηλία Ραυτόπουλου.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Αποκορώνου, Σύλλογος Καταστηματαρχών Καλυβών,   Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών “Μανώλης Ραυτόπουλος” ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: Σύλβια Πετσούρα, εικαστικός ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σύλβια Πετσούρα, Αναστασία Νικολουδάκη (ΕΒΠ), Γιώργος Κόκοτας (πρόεδρος καταστηματαρχών Καλυβών), Βαγγελιώ Ραυτοπούλου ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Χανιώτικα Νέα, τηλεόραση ΚΥΔΩΝ, ΝΕΑ TV, Δίκτυο fm, ApokoronasLife / ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ: KalyvesBeachHotel

Newsletter