ΑΡΧΙΚΗ

 

ΣΥΛΒΙΑ ΠΕΤΣΟΥΡΑ

but1

but1

but3

Με αφορμή την ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον Άγιο Ρόκκο-Σπλάντζια, δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Tα εντυπωσιακά γλυπτά της εικαστικού Σύλβιας Πετσούρα, με τίτλο “Αποτροπαϊκά κερασφόρα προσωπεία”, σε μικτή τεχνική,  δεσπόζουν συμβολικά σε ιδιαίτερο σημείο της έκθεσης. Η πηγή της έμπνευσης της δημιουργού ήταν το κερασφόρο προσωπείο (16-17ος αι.) που εκτίθεται στη βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή του Αρχαιολογικού μουσείου Χανίων. Τέτοια προσωπεία, σύμφωνα με τη δημιουργό, προστατεύουν αυτούς που τα φέρουν (θνητούς ή αθάνατους), ενώ μπορούσε κανείς να τα συναντήσει στα τείχη των πόλεων, στη μία πλευρά των νομισμάτων, σε προσόψεις ναών και σε πόρτες σπιτιών ή εργαστηρίων, ώστε ο επισκέπτης να τρομάζει και να δείχνει σεβασμό. Σύμβολα προστασίας λοιπόν και για τον χώρο της έκθεσης, τα κερασφόρα προσωπεία, μαγνητίζουν τους φίλους της τέχνης προκαλώντας έκπληξη, περιέργεια ίσως και φόβο.

Έκθεση ζωγραφικής Α.μεΑ. «Ηλίας Ραυτόπουλος»

Ο ζωγράφος Ηλίας Ραυτόπουλος πέρα από συντοπίτης, υπήρξε οικογενειακός και προσωπικός φίλος της Σύλβιας Πετσούρα. Μετά τον θάνατό του και τη προσέγγιση της αδελφής του καλλιτέχνη, Ευαγγελίας Ραυτοπούλου, διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διημερίδα ενημέρωσης (για μαθητές και ενήλικες) και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομαδικής έκθεσης παιδικής τέχνης Α.μεΑ. «Ηλίας Ραυτόπουλος» (ζωγράφος με το στόμα, 1958-2015) στα πλαίσια της οποίας υλοποίησε εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν πέρα από φορείς των Δήμων Αποκορώνου και Χανίων, μέλη της τοπικής κοινωνίας, μαθητές και γονείς των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών καθώς και όλων των σχολείων μη τυπικής εκπαίδευσης του νομού των Χανίων.

Κατάλογος ατομικής έκθεσης ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, Χανιά, Γιαλί Τζαμισί, 2007

Σύλβια, έχεις πολλά να μας πεις με το χρωστήρα σου, πολλά και πολύ σηματικά γιατί η δύναμη της ψυχής σου είναι μεγάλη που χέεται από τον δικό σου κόσμο των ιδεών και μέσα από τα ευλογημένα χέρια σου γίνεται χρώμα και ομορφιά στα πρόσωπα που ζωγραφίζεις με τη δική σου προσωπική ιδιεταιρότητα και δύναμη. Οι μορφές σου «μιλούν» και λένε ιστορίες και η μεγάλη επιτυχία είναι στο ότι ο θεατής θέλει να τις βέπει «πάλιν και πολλάκις», πράγμα που καταμαρτυρά την επιτυχία’ μια επιτυχία σαν ιδέα μα και εκτέλεση μ’ όλες τις αρχές της ζωγραφικής και λόγιας τέχνης.

Newsletter